formats
by Kategória Egészség.
A ​pajzsmirigy​ működése

A ​pajzsmirigy​ működése

Az emberi szervezet tökéletes, harmonikus működését számos szerv összhangja teremti meg. Talán kevésbé ismertek a belső elválasztású mirigyek és ezek közül is a pajzsmirigy működése. Pedig ha figyelembe vesszük, hogy nagyon sok embert érint ennek a hormonokat termelő szervnek az esetleges működési zavara, beláthatjuk, hogy nem árt egy általános tudás a működéséről, illetve a működési zavarainak megelőzéséről, kezeléséről.

A pajzsmirigy többek között tiroxint és trijód tironint is termel, amelyek általános hatású, a test egészére ható hormonok. Nagy szerepet játszanak a serdülőkori normális fejlődésben, hiányuk fejlődési rendellenességeket, súlyos esetben kreténizmust okozhat.

Ha csupán a pajzsmirigy ezt az egy fontos szerepét vesszük figyelembe, akkor is egyértelművé válik, hogy kiemelten fontos a jó működése egészségünk szempontjából. Mellette természetesen sok más tudnivaló is van, ami a pajzsmirigy működését és „karbantartását” illeti, ezért fontos a tájékozódás és a megfelelő életmód, a gondok megelőzése érdekében.

Print Friendly, PDF & Email